Top 10 carti clasice

19 May 2016

CARTI.INFO va propune un top de carti clasice, o selectie a celor mai bune titluri ale celor mai faimosi autori. Asteptam sugestiile si comentariile dumneavoastra, atat cu privire la acest top, cat si cu privire la ce alte topuri sa mai publicam.


1.cautarea-timpului-pierdut-1724201. In cautarea timpului pierdut – MARCEL PROUST

“Se poate spune că de aproape un veac încoace nici un scriitor n-a tulburat mai adânc conştiinţa literară a lumii şi mai ales n-a concentrat asupra lui, în aşa măsură, intelectualitatea contemporană decât Marcel Proust.” – Camil Petrescu

>> COMANDA


2-ulysses-james-joyce-1886172. Ulysses – JAMES JOYCE

Tells of the diverse events which befall Leopold Bloom and Stephen Dedalus in Dublin on 16 June 1904, during which Bloom’s wife, Molly, commits adultery. Initially deemed obscene in England and the USA, this novel, revolutionary in its Modernistic experimentalism, was hailed as a work of genius by W B Yeats, T S Eliot and Ernest Hemingway.

>> COMANDA


3.don-quijote-1774803. Don Quijote – MIGUEL DE CERVANTES

Don Quijote de la Mancha este o operă literară a scriitorului spaniol Miguel de Cervantes Saavedra. Prima parte a apărut în 1605 sub numele de El ingenioso hidalgo don Quijote de La Mancha și s-a bucurat de un mare succes din partea publicului, fiind o capodoperă a literaturii spaniole și a literaturii universale. A doua parte a apărut în 1615 sub numele de El ingenioso caballero don Quijote de La Mancha. Romanul este în prezent una dintre operele cele mai traduse din lume, depășită fiind doar de Biblie.

>> COMANDA


4.moby-dick-herman-1894914. Moby Dick – HERMAN MELVILLE

Există anumite cărţi inegalabile, esenţiale, care fac parte din zestrea noastră naţională. Generaţiile se succed, cu obiceiuri, educaţie, modă diferite, ordinea socială se schimbă, viaţa aduce elemente noi, dar numitorul comun al eternităţii noastre îl reprezintă şi aceste nepreţuite cărţi.

>> COMANDA


5.opere-volumul-hamlet-1526875. Hamlet – WILLIAM SHAKESPEARE

Hamlet este una dintre capodoperele lui William Shakespeare. Deși prima reprezentație datează din jurul anului 1600[1], textul tragediei a fost publicat pentru prima oară doar în 1603. Din această tragedie provine tirada filozofică: “a fi, sau a nu fi, aceasta e întrebarea”, devenită ulterior celebră și foarte des citată.

>> COMANDA


6.razboi-pace-vol-2741226. Razboi si pace – LEV NIKOLAEVICI TOLSTOI

Capodopera Razboi si pace (1863-1869) zugraveste viata intregii societati ruse in perioada razboaielor napoleoniene; evenimentele istorice si interesele personale, caile de autodefinire a personalitatii si spontaneitatea vietii populare sint prezentate drept componente echivalente ale existentei natural-istorice.

>> COMANDA


7.odiseea-homer-eugen-2740007. Odiseea – HOMER

Odiseea – considerata de mai multi specialisti drept cea mai valoroasa creatie artistica a antichitatii – se retipareste in fidela traducere (in proza) a lui E. Lovinescu, realizata in maniera povestilor populare. Gratie talmacirii marelui critic, cartea devine accesibila tuturor varstelor.

>> COMANDA


8.marele-gatsby-top-1862548. Marele Gatsby – FRANCIS SCOTT FOTZGERALD

Un tinar fascinat de visul american, proaspat venit la New York si doritor de succes, Nick Carraway, impartaseste povestea transformarii lui James Gatz in Jay Gatsby. Pe fundalul unei Americi prospere, dar haotice, Gatz, minat de mirajul iubirii fata de Daisy Buchanan, isi schimba viata, devenind din student la Oxford gangster, traficant de bauturi alcoolice si apoi milionar. Iubirea sa pentru Daisy nu se implineste insa; ramine povestea donquijotesca a Marelui Gatsby, desfasurata odata cu un iluzoriu, nesfirsit American dream.

>> COMANDA


9.divina-comedie-dante-2696889. Divina Comedie – DANTE ALIGHIERI

Divina Comedie un triumf şi, de aceea, ar trebui să fie şi instanţa supremă în poezia religioasă occidentală. Ea este, desigur, exemplul ideal al unui poem foarte personal, care-i convinge pe cititori că au întîlnit adevărul ultim. – Harold BLOOM (Critic literar american)

>> COMANDA


10.madame-bovary-25109910. Madame Bovary – GUSTAVE FLAUBERT

„Stilistic, e proză care face ce-ar trebui să facă poezia. Femeia Emma Bovary n-a existat niciodată: romanul Madame Bovary n-are moarte. Cartea are viaţă mai lungă decât femeia.“ – Vladimir Nabokov

>> COMANDA

No Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *